2022. december 31., szombat

2022 fái

Évente legalább egyszer ellátogatunk a tököli nyárfához, erre idén már februárban sor került. A fa ekkor 956 cm-es volt.

Csoportkép a nagy fánál

2022 legkiemelkedőbb dendromán élménye márciusi egri kirándulásunk volt, mely alkalmával megnéztünk néhány pazar fát; elsőnek az érsekkerti platánt. Remek fa, a platánok halhatatlanságát sugározza. 

Hibátlan, hatalmas lombkorona

Már 7 m felettinek mértük. A fürdő fáit sajnos ki kellett hagyjuk, pedig nagyon kíváncsi lennék, hogy az ottani, még nagyobb fa hány centinél jár. Úgy tudom, 2004 óta nem ellenőrizte senki.

Természetesen a fő célpont az egerbaktai tölgy volt. Már az odavezető séta is nagy élmény, az erdő remek, a nagy fa pedig mondhatni tökéletes. Rét, patak, nyugalom  - azt hiszem többet nem is kívánhatna az ember. Tartotta a 2 cm/év növekedési ütemet. Egyedül a nagy szárazság volt lehangoló és akkor még nem is sejtettük mi vár ránk az idén.

Masszív gyökerek nyújtóznak lefelé.

Egerben még leellenőriztük a Hatvani kapu tér déli ostorfáját, melyet Elbi jelentett még pár éve. Körmérete 300 cm feletti, így ez az egyik legnagyobb, amit ismerek.

Hátul a nagy ostorfa.

Az idei év szomorú vesztesége volt számomra a mindszentkállai legelő nagy cserfájának pusztulása. Életerős fa volt, közel az 5 méterhez, így biztos voltam benne, hogy most listássá avathatjuk. Helyette ez a kép fogadott. 

A sűrűből csak egy torzó emelkedik ki.

A környezetből ítélve a fa már egy-két éve összeroppanhatott. Kevés a nagy tölgy errefelé. Titkos kedvencem volt, nagy kár érte.

Sárszentmihályon járva vetettünk egy pillantást a kastélypark szinte megközelíthetetlen kocsányos tölgyére. Hosszan elnyúló oldalágai igen látványosak. 2008-ban 475 cm volt a kerülte, most már jó eséllyel túl van az 5 méteren.

A mérést ezúttal meg sem kíséreltük.

A már-már elviselhetetlen júliusi hőségben ellátogattunk a Budai Arborétumba. Kíváncsi voltam a fák hogy bírják itt a viszontagságokat. Az Alsó és Felső Kertre osztott park ingyen látogatható, nagyon kellemes hely. A Felső Kertben vannak az idősebb fák, mi most ezt néztük meg. Erre a részre kicsit nehezebb bejutni, mert csak hétköznap van nyitva.

A jobb oldalon egy amerikai hárs. Szemben az elegánsabb európai fajokkal ennek jellemzően szabálytalan koronája van.

A mongol hárs remekül érzi itt magát.

Úgy tűnik a szárazságot a kaukázusi éger is jól tűri.

Az ország legidősebb perzsa varázsfájának részlete.

Az arborétum egyik büszkesége ez a libanoni tölgy.

Kis liget keleti gyertyánnal. Ezt a részt gondosan locsolták.

Szél Győző adott hírt a Csalogány utca feltételezhetően rekorder, ~3,5 méteres törzskörméretű papíreperfájáról.  A környezet nem túl szívderítő, a fa viszont bőven kárpótol. Van néhány száraz ága, de amúgy jó állapotban van.

A sok dudorral, kinövéssel igazi egyéniség ez a fa.

Az idén nem volt lehetőségem, hogy nagy fák után járjak. Helyette valamennyire mégiscsak dendromán aktivitásként a telkünk kiszáradt fáit próbáltam pótolni. A megüresedett helyekre opáljuhar, francia juhar, tatár juhar és mongol hárs került. Remélhetőleg ezek jobban bírják majd a következő éveket. Van még bőven tervem a telepítendő fajokat tekintve, meglátjuk meddig tart még a lelkesedés. 

Búcsúzóul egy novemberi kép a Budakeszi Herbáriumból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése