2021. január 3., vasárnap

2020 fái

2020 sem a nagy fakeresések éve volt számomra. Leginkább egyéb teendőkkel kapcsolatos útjaim során akadtam egy-egy találatra, vagy régi ismerősöket kerestem fel. Jellemző, hogy sokszor mérőszalag sem volt nálam, ezt a hibát idén már nem követem el. Egyetlen célzott fakereső túránk a pölöskei volt.

A januárt a Kékes megmászásával kezdtük. Mindjárt a csúcs alatt, a kék háromszög jelzésen lefelé ereszkedve szép bükkös fogadott, szemre listás példányokkal. Mérőszalag sajnos nem volt nálam, pedig ezek között akár az ország legmagasabban álló listás fája is lehet.

Vastag bükk a Kékes alatt

Februárban Alcsúton vegyültünk el a tömegben a hóvirágok nyílásakor. Kétségtelenül szép a sok hóvirág, de nem szívesen jönnék ide többet ilyenkor. Akkor már inkább az adonyi ártér.

A legnagyobb alcsúti platán kifogástalan állapotban

A székesfehérvári Sóstó "Három nővér" fűzfacsoportja régi ismerős. Legfeljebb a fehérvári dendrománokat hozza lázba, nekem kedves emlék.

A legnagyobb fűz Sóstón, derék 500-as

Felkerestünk pár nagy tölgyet Budapest környékén. Meglepetésemre a galgamácsai 600-as tölgy még tartja magát. A kisebbik viszont már rég nincs meg.

A Csuzi-rét nagy tölgye Galgamácsa határában

Az előzőhöz hasonlóan pazar fekvésű a Basa-rét tölgye Gödöllő határában. Egy nagy ága lehasadt valamikor nem rég, de ettől eltekintve jó állapotban van.

Hátul a nagy tölgy, már közel a 600-as klubhoz

Ugrás Mindszentkállára, a kis tölgyhöz, ami már nem is olyan kicsi. Története itt olvasható. Sajnos, túl közel van a szomszéd házhoz, kevés neki a hely. Remélem azért nem piszkálják majd.

A kis tölgy lombfakadáskor

Májusban Maglód határában az M0-ról kifigyelt területet vettük célba. Ha a folytonos zúgástól eltekintünk, nagyon kellemes környék ligetekkel, hívogató lombokkal. Egy 700-as (47.435250, 19.331024) és egy alacsonyan elágazó 800-as füzet találtunk itt (47.429750, 19.332648).

8 méteres, alacsonyan elágazó fűz Maglód határában

Októberben jártunk az Őrségben. Ha már itt voltunk, természetesen nem hagyhattuk ki Szalafő csodálatos tölgyét.

Szalafő hibátlan 600-as tölgye, jó erőben van

Őrségi kirándulásunk véletlen találata egy szép házi berkenye volt Őriszentpéteren (46.8402234, 16.4036537).

230 cm-es házi berkenye Őriszentpéteren

Hazafelé beugrottunk Vindornyalakra is. Sokadik alkalommal jártam is, és sokadik alkalommal döbbentett meg ez a fa.

Vindornyalaki nyár, elképesztő méretek

Ugyanezen az úton hazafelé betértünk még Szigligetre is. Egyszer már okozott meglepetést a település kastélyparkjával. Újabb meglepetésként tapasztaltuk, hogy a Tapolca-patak partján, a kastélypark mintegy folytatásaként néhol kissé dzsungeles területen sok szép öreg fa áll. Egy különös platánt találtunk itt (46.798167, 17.428361). Nagyon nehéz mérni a sok dudortól, bütyöktől. Biztosan listás (~6,1 m), de pontos méretet nem tudnék mondani. Érdemes lenne itt még körülnézni.

Szigligeti "szépség"

És még egy fa zárásként, már az új évből: 350 cm kerületű déli ostorfa, melynél nagyobbat egyelőre nem tudok ebből a fajból. A címe: 1192 Budapest, Mészáros Lőrinc utca 40.

Déli ostorfa a fővárosban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése