2015. január 7., szerda

Az év első fái

Ez a bejegyzés egyben a tavalyi év "összefoglalója" is. 2014-ben fakereső aktivitásom gyakorlatilag nullára csökkent. A gemenci fás találkozóra (>,>,>,) nem jutottam el és saját túrákat sem tudtam szervezni. Az év egyetlen új találata egy nyárfa volt Nádasdladány határában.

Táj gémeskúttal és nyárfával:


Magában áll egy réten, magas törzsű, törzskörmérete 645 cm. Tovább emeli a szépségét, hogy egyáltalán nem csomoros.

 

Idén már január elején sikerült hozni a tavalyi szintet. Ez az öreg nyárfa Martonvásáron áll, utazás közben, vonatból sikerült kiszúrni. (Ezen a vasútvonalon ez már a második listás nyárfa. Hat éve ugyanígy akadt horogra a tárnoki fa (>) is, ami innen pár kilométerre található.)


Koronája tépett, szinte az egészet elvesztette már. Ennek ellenére sok a fiatal ága, friss hajtásokat hoz. Törzskörmérete ennek is 645 cm.


A Csala és Kisfalud közötti fűzfát 2008-ban találtuk, azóta minden évben legalább egyszer ellátogattunk hozzá. Tavaly ez is elmaradt, most viszont sort kerítettünk rá. Nehéz elfogultság nélkül beszélni róla, személyes kedvenc. Már közel járunk:


Koronája folyamatosan töredezik, itt-ott egész kupacokban áll körülötte a sok lehullott, vastag ág. Így is sok az erőteljes fiatal ága, még sokáig élhet, ha bírja a szélviharok ostromait (sajnos törzse az uralkodó széliránynak megfelelően dől). Hat éve Pósfai György 743 cm-nek mérte a törzskerületét, mi akkor 750-nek. Most 770 cm-t mértünk, ez 3-4 cm növekedés évente. Ennél a méreténél jóval nagyobbat mutat, fejmagasságban már 850 cm a kerülete. (Hat éve itt is 20 cm-rel mértünk kevesebbet.)


A legigazibb fűzfatörzs:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése