2011. február 4., péntek

Svájc

Svájc: hatalmas hegyek, gazdagság, csoki, karóra, bankhitelek... Elsőre ezek jutnak eszünkbe, ha Svájcra gondolunk. Vegyük fel erre a listára a nagy fákat is!

A kis ország bővelkedik a famatuzsálemekben. Az utóbbi időben kétszer is Svájcba látogattunk, útjaink során nagy fákat is felkerestünk. Elsőnek a linni hársat.


Talán ez Svájc legnevezetesebb fája. Hírnevét pazar formája és hatalmas méretei mellett valószínűleg csodás fekvésének köszönheti. Koronája alól hatalmas kilátás nyílik a környező vidékre és a távoli, havas hegycsúcsokra.


Élete során sok vihart átélhetett, koronája a törésektől aszimmetrikus:


Ennek és a következő fának az adatait valahova elkevertem, így pontos törzskörméretet nem tudok megadni. Nekem 1080 cm rémlik.


Az út második dendromániás állomása Thun (Gwatt) volt. Tölgyfája egyik legnagyobb az országban, törzskörmérete 830 cm körül van.


Pillantás a lombkoronába:


A Thuni-tó nyáron:


Azért nem csak fákat kerestünk. Az út másik fénypontja a Matterhorn meglátogatása volt Zermattban. Ez a hegy a hegymászók álma. Ritka szerencse teljes pompájában látni. Mikor ott jártunk, tiszta idő, szikrázó napsütés fogadott.


Januárban ismét Svájcban jártunk, most a gesztenyék kapták a fő szerepet. Ticino (Tessin) kanton híres gesztenyéiről. Itt több, mint 300 gesztenyét tartanak számon, melyek törzskörmérete meghaladja a 7 métert. Készült egy lista is, mely 102 fát tartalmaz közülük (>). Ezekből választottam ki 5-6 darabot, melyek felkeresésére egy délutánt szántunk.

790 cm-es gesztenye Primadengoban:


A gesztenyebőség talán a remek klímának köszönhető. A hegyvonulatok között meghúzódó párás völgyekben enyhe a tél. Errefelé a kenderpálmák is remekül érzik magukat, több száz méteres magasságig egyik kertből sem hiányozhatnak.


A következő fát Chironicoban kerestük fel. Ez lehet Svájc legnagyobb fája. A faluközpontban álló ősöreg gesztenye törzskörmérete 1180 cm.


Belseje hatalmas odú, törzsének nagy része hiányzik. Ágainak többsége száraz, nem sok ideje lehet már hátra.


Innen pár száz méterre található a szomszédos település, Grumo. Itt két 700-as gesztenyét szemeltem ki a listából, melyek közül csak egyet sikerült megtalálnunk. Több 600-as fát mértünk végig, mire megleltük. Ennek törzskörmérete 770 cm. A háttérben hatszázasok:


Egy szép hatszázas ez is, errefelé nem számít különlegesnek:


Ez a fa is jó nagy lehetett:


A falu határában egy út mellett még két meglepetésfát is találtunk, ezek nem szerepeltek a listában. Mindkettő törzskörmérete eléri a 8 métert, ez az egyik:


A másik a kép bal oldalán, látható. Egyetlen, ferde oldalága maradt. Középen pedig egy közel 7 méteres gesztenye:


Sajnos a gesztenyevész itt is szedi áldozatait. Egészséges fát nemigen láttam, ami elég elszomorító volt.

Hogy azért ne csak gesztenyéket lássunk, egyik nap elugrottunk Chatillonba. Itt áll Svájc legvastagabb tölgyfája. Egy szép legelő közepén terpeszkedik, ötszázasok társaságában.


Remek fa, törzskörmérete 870 cm.


A tölgy teljes pompájában:


Törzsét többször villám sújtotta. A törzs alsó részén a hiányzó kéregrészeket falemezekkel pótolták.

1 megjegyzés: