2011. március 15., kedd

A dabospusztai erdőben

Mindig nagy izgalom a dabospusztai erdőben járni. Habár a terület nagy része már fel lett térképezve, még mindig van esélyünk egy-egy idős erdőfoltra, vagy nagy fára bukkanni. Hétvégi kirándulásunk során négy új találattal lett gazdagabb a lista.

490 cm-es bükk, már inkább Sáskához közel. A korábbi bükktalálatokkal ellentétben ez a hegy déli lejtőjén áll, magányosan, fiatalosban. (46° 57.244', 17° 29.828')

A nagy bükk közelében vagy 20 szarvas vonult át előttünk az úton. Mielőtt átért volna, mindegyik kíváncsian végigmért minket.


Bükkösben.


Tölgyesben.


A többi fát a már korábbról is ismert bükkös közelében találtuk. Fantasztikus része ez az erdőnek. 300-as bükkök állnak mindenfelé, köztük 400-asok tűnnek fel. Ez 420 cm törzskörméretű. (46° 58.329', 17° 30.355')


Őserdei részlet.


A fiatalos szélén tiszteletet parancsolóan állnak sorfalat az idős bükkfák. Mintha csak az öreg erdőt védelmeznék.


A harmadik listás bükk 430 cm-es. (46° 58.241', 17° 30.200')


A hóvirág helyenként tömegesen nyílt.


A bükkös felett egykor tanya állt, mára már csak romok maradtak.


A tanya közelében áll ez a már ismert 570 cm körüli ősöreg kislevelű hárs. Már eléggé megviselt, de úgy tűnik az állapota nem romlott az elmúlt évek során.


A szilek eddig egy nagy fával sem képviseltették magukat, most ezzel a fával ők is feliratkoztak a listára. Rét szélében áll, magas törzsű, nagy koronájú.


Törzskörmérete 445 cm. (46° 58.944', 17° 30.399')

Vaddisznók lakmároznak a vadaskertben.


A legújabb találatokkal a dabospusztai erdőben az ismert listás fák száma elérte a 60-at: 47 bükk, 7-8 gyertyán, 5 hárs, 1 szil.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszett. Annyit viszont szeretnék hozzátenni, hogy a nagykőrösi Basafának nevezett fát hibásan nevezik annak sokan arrafelé, mert az igazi Basafa, melyhez a Basafa legendája is fűződik, a nagykőrösi Nagyerdő Csemőhöz közeli szélén állt (azt hiszem, Csemő területén). Még élhetett volna, de ott tarvágást végeztek, így kivágták. Úgy tudom, törzse sokáig az árokban feküdt, majd megfaragták és Csemő főterén kiállították, ahol ma is látható. A másik fát, mely a Pálfája erdő szélén áll, Pál fájának lehetne nevezni, mert egy Pál nevű juhász ültette állítólag 1350. körül, valakik szerint később. A Basafa legendáját pl. itt is lehet olvasni az interneten: http://odin.blog.hu/2011/05/25/basafa.

    VálaszTörlés
  2. Még az jutott eszembe, hogy a nagykőrösi Pál fájához (hibásan: Basafához) nagyon közel én sem tudok más hasonló méretű fát, viszont a nagykőrösi erdőkben (főleg a Nagyerdőben és a Csókás-erdőben) sok nagy hagyásfa állt, melyeket már régen is kihagytak a favágásból, ezek közül sok még most is áll, de a Pál fájánál talán nincs vastagabb és idősebb jelenleg. Vannak viszont újabban elnevezett fák is, a város belterületén is. Pl. itt lehet olvasni róla: http://www.kapofa.hu/index.php?cont=archivum&read=show&cikkid=32.

    VálaszTörlés