2016. szeptember 18., vasárnap

Vissza a Csepel-szigetre

Legutóbbi, februári fakereső túránk során a Lórévtől északra található, Besnyő nevű terület szisztematikus bejárását kezdtük. el. Azóta a fákra kevés idő jutott, a következő utunkra egészen szeptemberig kellett várni. Ez alkalommal újra a Csepel-szigetet vettük célba, azonban most inkább szúrópróbaszerűen néztünk ki itt-ott a Duna-partra, holtágakra, újabb ígéretes területek után kutatva.


A Szigetcsépi-zátonynál kezdtük. Nem is olyan régen még valódi sziget volt, ma már csak egy feltöltődő holtág választja el a Csepel-szigettől. A Szigetcsépi-zátony természetvédelmi terület, melyet többnyire sűrű dzsungel borít, ahol még ösvény sem vezet.


Nagyon alacsony most a Duna:


A meder lassan teljesen feltöltődik, és a Szigetcsépi-zátony a többi dunai sziget sorsára jut. Nagy fát itt nem találtunk.


A Szigetújfalu melletti jókora terület, az Újfalusi-erdő is önálló sziget lehetett. Erre azonban csak a műholdképek és térképek utalnak, az egykori medernek már nyoma sincs.


Itt áthatolhatatlan vadszőlő rengeteg és sivár telepített nyárfaerdő a jellemző. Nem dendrománnak való hely.


Szigetújfalutól délre, a Nagy-erdőben sem sokkal jobb a helyzet. Egy kiszáradó holtágmaradvány környezetében kissé változatosabb környezet fogadott, de nagy fákat itt is hiába kerestünk.


Úgy tűnt, hogy ezúttal új találatok nélkül maradunk a Csepel-szigeten. Még tettünk egy utolsó próbát, és Besnyő északi végére mentünk. A Duna-partra kiérve nagy nyárfák sora tűnt fel.


Az első mért fa mindjárt egy kereken 600 cm-es törzskörméretű nyár volt. A mellette álló 605 cm-es:


A következő nyár már jóval komolyabb, egy igen erőteljes, 690 cm-es példány:


Kissé távolabb, északi irányban további két nyárfa lombja tűnt fel:


Az egyik erős ötszázas, a másik 640 cm-es:


Érdekes módon itt a keskeny part menti sávban a nagyobb nyárfákat sorszámmal látták el. A 47-es nyárfa például egy sudár törzsű ötszázas:


Dél felé is komoly lombok:


Az utolsó mért nyárfa nem várt méretű: 730 cm-es!


Sorozatban ötödször is találtunk legalább egy hétszázas fát a Csepel-szigeten. A mostani 5 találattal 50-re emelkedett az általunk itt talált listás fák száma. Ehhez még hozzájönnek a Szél Győző által felderített szigetcsúcsi kapitális füzek (>), valamint egy régóta ismert hétszázas nyár Szigetbecse környékén. Érdekes kérdés, hogy meddig lehet ezt még fokozni. Maradt még felfedezésre váró terület, azonban a műholdképeket böngészve úgy látszik, hogy az ígéretes, még felderítetlen területek száma igencsak megfogyatkozott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése