2016. február 1., hétfő

Lórévtől északra


A Csepel-sziget még sosem okozott csalódást. Eddig háromszor jártunk itt fát keresni, és mindig találtunk legalább egy kapitális fát. A közeledő árhullám és az esős idő előtt a hétvégén negyedszer is tettünk itt egy próbát. 

Rozoga híd egy kiszáradt árok felett. Valószínűleg gyakran elönti ezt a területet a Duna:Lórévtől északra, a kikötőtől egy kilométerre kiszélesedik az ártér. Itt egy egykori, jókora sziget kezdődik, melyet még most is behálóznak a vízfolyások. Mindjárt a kiszemelt terület déli csücskénél hatalmas, kettős törzsű fűzfát találtunk. Törzskörmérete 880 cm:


Különleges idő fogadott. Az ég felhőtlen volt, sütött a Nap, a ködtől mégis alig láttunk pár méternél messzebb.


Ez a fűzfák napja volt. Egy rét szélében romos, de impresszív füzet találtunk. Sokféleképp lehet mérni, mi megadtuk neki a 6 métert:


Tipikus, öreg fűzliget:


Fűzfa a semmi közepén:


Alig vettük észre a nagy ködben.


Pedig micsoda fa! Ezen az úton ez volt a fénypont. Erős, teljesen egészséges, törzskörmérete 8 méter:


Az előző fától nem messze, a sűrű bozótban találtuk ezt a csupa üreg fűzfát. Törzse jó része hiányzik már, több helyen átlátni rajta, de még így is 625 cm-es:


Több monumentális fűz van erre, de sok alacsonyan elágazó, így nem felel meg a kritériumoknak:


Lassan felszállt a köd és kirajzolódott előttünk a táj képe. A szántásokat fasorok, füzesek és telepített nemesnyár erdők határolják:


Egy árok partján újabb irdatlan méretű fűzfát pillantottunk meg. Törzse üres palást, az ötvöskónyi hársfáéhoz hasonló. Talán két sarj összenövéséből jött létre, de erre csak aszimmetrikus törzsformája utal.


Az elsőhöz hasonlóan ez is 880 cm törzskörméretű, így ezek a legnagyobb ismert fűzfáink között vannak. Innen egész jól mutat:


Sok romos fűzfát láttunk. Ez sajnos a törésekkel már nem éri el a 6 méteres körméretet, becslésünk szerint azonban fénykorában 7 méter felett lehetett:


A következő fűz még rokkantan is monumentális. A fél törzse hiányzik, azonban még így is 675 cm a körmérete. Épen lélegzetelállító, 8-9 méter körüli lehetett:


Pillantás a Duna-partra. Messze a túlparton feltűntek az adonyi hatszázas nyárfák (>).


Valaki elhagyta az iskolatáskáját:


Azért a nyárfák ma is feliratkoztak a listára, fogyó fényben még találtunk egy 615 cm törzskörméretű példányt:


Még kilométerékre jártunk az autónktól mikor teljesen ránk sötétedett, zseblámpával botorkáltunk visszafelé az ártéren. A vaksötétben még belefutottunk egy 610 cm-es fűzbe is, így ez alkalommal 8 listás fát találtunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése