2015. december 28., hétfő

Újra a Csepel-szigeten

A lórévi találatokon fellelkesülve újra a Csepel-szigetre látogattunk el. Ezúttal a Tököl melletti Urbanica-szigetet vettük célba. Egy része a Fővárosi Vízművek védterületéhez tartozik, ahová engedély nélkül nem szabad belépni.


A felderítést a sziget déli csücskénél kezdtük. Mindjárt a legelején mellbevágó élményt nyújtott egy 920 cm-es nyárfa az ivóvízkutak közvetlen szomszédságában:


Nem az a tipikus magas törzsű fajta, de a kritériumoknak megfelel és megvan szükséges "nagyfa-élmény" is. Ez az első 900-as találatunk.


Szép nyárfa a kutak közötti területen:


A mindent elnyelő ködben kíséretként haladtak el mellettünk a dunai uszályok.


Friss hódrágásokat és egy hódvárat is láttunk:


A sziget igen sokszínű, az egyhangú fiatalosokat és nyakig érő aranyvesszős tisztásokat helyenként öreg ártéri erdők váltják:

 
A tököli révnél. Mire a sziget északi végéhez értünk, még egy 600-as füzet találtunk. A terület nagy részét átnéztük, így már nem számítottunk sok érdekességre. A Duna mellékága mentén, a sziget keleti oldalán indultunk vissza.


Pedig a nagy fák zöme csak ezután következett. Szinte rekord alacsony vízállásnál a meder most majdnem teljesen száraz volt. A partoldalban egymás után tűntek fel a vastag fák. Ez a 615 cm-es nyár mintha valamikor elvesztette volna a koronáját:


Tipikus:


A ködben alig lehetett látni, a nagy fák körvonalai egymás után rajzolódtak ki. Itt egy derék 500-as fűz tűnik fel:


Ez a gömböc fűz 725 cm-es:


620 cm-es fűz ködbe vesző koronával:


A kidőlt fák maradványai helyenként teljesen elborították a medret:


Egyszer csak feltűnt egy kapitális nyárfa. Klasszikus alak, 750 cm-es törzskörméret. 900-as nyár ide vagy oda, számomra ez volt most a kirándulás igazi nagy fája.


Bal oldalon a nagy nyárfa, vele szemben pedig egy 710 cm-es fűz, az ilyen is ritka látvány:


Helyenként van még egy kis víz a mederben:


635 cm-es fűz feketéllik a távolban:


Bőven ránk sötétedett mire végeztünk, összesen 11 listás fát találtunk. Ez a hely teljesen más jellegű, mint a lórévi, de hasonlóan gazdag nagy fákban. Megint megállapítottuk, hogy a nagy nyár- és fűzfákból sosem fogunk kifogyni, bőven maradt még felfedezni való ártéri terület.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése