2011. augusztus 13., szombat

Az ország közepén

A héten Nagykőrös vidékére indultunk fanézőbe. Elsőként Nyársapát 500-as tölgyének maradványait néztük meg. A fát júliusiban kidöntötte egy hatalmas vihar.


Nagykőrös
Első számú célpontunk a nagykőrösi Basafa volt. Azt olvastam, hogy itt, a már ismert fa környékén van még pár nagy tölgy. A Basafát gyorsan megtaláltuk. Két cent híján 6 méteres a törzskörmérete.


Ezután több órás hiábavaló keresgélés következett. Sok helyen érdeklődtünk, de senki sem tudott más nagy tölgyről. Feladva a kutatást a Homolyatáj-dűlő felé vettük az irányt, ahol egy nagy hársfát szerettünk volna megkeresni. Itt tudtuk csak meg, hogy ez a fa jó 20 éve elpusztult.

A vihar errefelé is nagy pusztítást végzett:


Pusztavacs
, Mikebuda
Több 60-as évekből származó forrás említ Pusztavacson egy igen nagy akácot, így felhívtuk a pusztavacsi erdészetet. Hatos Tamással beszéltünk telefonon, aki megerősített, hogy van még arra egy nagy akác, az erdészettel szomszédos területen. Valamint azt is elmondta, hogy érdemes lenne Mikebudán felkeresni egy tölgyet, és gyorsan meg is szervezett egy találkozót Ocsenás Mihály helyi erdésszel, aki elvezetett a fához.

Törzskörmérete 520 cm. Figyelemre méltó egyenes törzse, mely három emelet magasságig elágazásmentes (47° 09.148, 19° 38.131').


A pusztavacsi erdészet udvarán is van pár szép tölgy ez a kettős törzsű 610 cm-es (47° 09.662', 19° 30.295') :


Az akácot nehéz volt megtalálni. Az erdészettel szomszédos, elhagyott telepen áll. A fa a telep hátsó kerítéséhez közel található.

Törzskörmérete 545 cm (47° 09.697', 19° 30.197 '). Itt olvashatunk még a fáról.

Petőfi Túrakör
Lajosmizse környékén is vannak még nagy fák, ezekről a Petőfi Túrakör honlapján olvastam. A túraleírásokból sejtettem, hogy a pusztatemplom romjai közelébnen lehetnek a fák, így oda mentünk. Elképesztő szerencsénk volt, a templomnál pont Balog Csabával és a túrakör többi tagjával találkoztunk. Csaba útmutatása alapján könnyedén megtaláltuk a fákat.

Idős vadkörte:


A Mizsei Óriás a környék legszebb tölgyfája. Mező szélén áll, koronája hatalmas.


Törzskerülete 520 cm. (47° 05.614', 19° 33.436' )

Tőle nem messze áll egy kevésbé látványos, de szintén vastag, 555 cm törzskörméretű tölgy (47° 05.585', 19° 33.489').


Kicsit arrébb, egy egykori tó kiszáradt medrénél áll a Szent Imre-fának nevezett akác. Ez 405 cm kerületű (47° 06.156', 19° 34.073').

Csabától kaptunk még egy remek hársfa tippet is. A fa Kerekegyházán egy parkban található. Sajnos mire odaértünk már besötétedett, de a képen így is látszik, hogy teljesen egészséges, nagy lombú fa. (46° 56.624', 19° 27.706' )

Körmérete 535 cm. Még egy kép a fáról itt.



2 megjegyzés:

  1. Szia László!

    Örülök, hogy vannak még emberek, akik tisztelettel tudnak csodálni egy-egy kuriózumot.

    Mivel nem találtam egyéb elérhetőségedet, ezért itt próbálok meg üzenni,hátha elolvasod:)

    Szóval szeretnék a figyelmedbe ajánlani egy (úgy tudom) különleges tölgyest Madocsa település határában. A korábban természetvédelmi terület sajnos magánkezekbe került. Manapság a kiszáradt tölgyek kitermelése folyik. Arról nem is beszélve, hogy a területek tulajdonosai mit sem törődnek azzal, hogy a kivett tölgyek helyére újat ültessen a fenntarthatóság jegyében. A pár hektáros területen ún. szlavón tölgyek találhatóak, valamint egy parlagi sas fészkel.

    Én úgy gondolom, hogy érdemes lenne pár szót írni erről a helyről is a blogon, hogy legalább néhány ember figyelmét felkeltse és megismerjék a lassan eltűnőben lévő tölgyest.

    Üdv,
    Gábor

    VálaszTörlés
  2. Szia Gábor!
    Köszönöm a hírt! Eddig még nem hallottam erről az erdőről, amint lesz lehetőségem ellátogatok oda. A műholdfelvételen már sikerült megtalálnom: http://wikimapia.org/21280680/hu/Szlav%C3%B3n-t%C3%B6lgyes

    VálaszTörlés