2009. augusztus 25., kedd

Vöröstó

Nem gondoltam volna, hogy a Balaton-felvidék olyan meglepetéseket tartogat, mint a vöröstói fás legelő. A legelő a falu fölött húzódik, felkapaszkodva hatalmas kilátás tárul a szemünk elé. Szemben a Kab-hegy:

Kálvária:

A legelő nagyon változatos képet mutat. A jelekből ítélve egyes részeit még mindig legeltetik, más részeit pedig teljesen benőtte az erdő. Nagy része azonban bozótos, ahol a famatuzsálemeket szinte áthatolhatatlanul sűrű vadrózsa, kökény és galagonyarengeteg védelmezi.
A legelőn a tölgyek dominálnak, ezekből jópár négyszázasat mértünk. Ez a 450 cm törzskörméretű tölgy egy erdei tisztás közepén terpeszkedik:

Találtunk egy ötszázas tölgyet is, de ez sajnos teljesen halottnak bizonyult.

Még rajta az elszáradt levelek:

A legnagyobb meglepetést a gyertyánok okozták. A tölgyek között itt-ott feltűnő vénségek igen nagy méreteket értek el. Némelyik már lyukacsos, mint egy öreg olajfa, de van itt erőtől duzzadó, hatalmas koronájú példány is, ez 370 cm körüli:

Háromszázasból közel tízet mértünk, de akadt nagyobb is. A legelő északi részén odvas, viharvert gyertyán áll. Törzskörmérete 415 cm, de fénykorában 480 cm körül lehetett:

A legnagyobb gyertyán az elszáradt ötszázas tölgytől nem messze, egy beerdősült részen bukkant fel.

Elől is nagy gyertyán, de mögötte az "igazi":

Törzse már elkezdett ketté hasadni, de azért még jól tartja mgatát.

460 cm-es körméretével egyéni rekord:


3 megjegyzés:

  1. Kedves Róbert!
    Valóban nagy élmény volt ennyi nagy gyertyánt találni, nem sok helyen fordulnak elő ilyen számban.
    Ami az újabb találatokat illeti, nálam a toplistát még mindig a nagy tölgyed vezeti:)

    VálaszTörlés
  2. Hát ez a 460-as akkor is gyönyörű. A gyertyán az inaival ereivel csodaszép fa, ha nagyobbra nőne szerintem lepipálná a tölgyet, gesztenyét megjelenésben.

    VálaszTörlés