2009. május 4., hétfő

Lókút - Gézaháza

Április végén szép körtúrát tettünk a Bakonyban. Célunk a Bartha Dénes listájában is szereplő, bakonyszücsi hársfák felekeresése volt. Útközben Lókúton áthaladva, két kőrist pillantottunk meg. Mindkettőt 500-asnak mértük, a bal oldali 510 cm, a jobboldalt lévő 505 cm körméretű. Ez utóbbi már csupa üreg, teljesen odvas, de koronája még ép, törzséből életerős sarjágak nőnek.
A bal oldali kőris. Mellmagasságban mérve 5,1 métert, kicsit lejjebb már 5,5 métert mutat a mérőszalag.
Lókúton járva érdemes megtekinteni a kastélyparkot is. Sok szép fa található itt, hátul törött koronájú mamutfenyő magasodik:

Gyors fényképezés, aztán mérés, mielőtt még a németjuhász felébred. (Állítólag meg van kötve, de azért biztos, ami biztos.) Nemsokára ez a fa is elérheti a 600 cm-es körméretet, a mi mérésünk alapján 590 cm kerületű a törzse.

Lókút után Bakonyszücs következett. Fokozódó hangulatban közeledtünk a falu felé. Mindenfelé kérdezősködtünk, még a szomszéd faluban is, de sehol nem tudtak nagy hársakról. Végül bármiféle nyom, vagy információ hiányában fel kellett adnunk. Néhány helybeli emlegetett nagy (legalább 2 méteres törzsátmérőjű) cserfákat Vinye és Fenyőfő között. Nekünk sem kellett több, indultunk is Vinyére. Itt sem volt szerencsénk, természetesen nem találtunk 600-as tölgyeket. Kérdezősködtünk, de mindenki csak a fenyőfői ősfenyvest emlegette. Azért nem maradtunk nagy fa nélkül. Vinye rétjén csodás kocsánytalan tölgy áll, mely pár év múlva 500-assá gyarapodhat (k: 485 cm):

Gézaháza felé vettük az irányt, hogy megnézzük a Pósfai György által említett nagy tölgyet és bükköt. Nem tudtuk előre, hogy erre fogunk jönni, így koordinátákkal sem készültem, de azért sikerült rátalálni a fákra. A nagy tölgy lókarám közepén áll, magas törzsű, impozáns fa. Törzskörmérete 545 cm.:

A bükköt már nehezebb volt megtalálni a sűrűben. Gyönyörű fa, magas törzsű, hatalmas koronájú, majd kicsattan az egészségtől. Törzse 510 cm körméretű:

Gézaházán valaha nagy turistaélet volt. Erre már csak egy turistatérkép, és néhány mostanra majdnem teljesen szétrohadt szemetes utal. Ma a terület magánkézben van, a turistaházak üresen állnak.

Több nagy tölgy akad Gézaházán, 400-asból ötöt mértünk. Biztosan van még pár, nem mértünk meg minden fát, már csak azért sem, mert többfelé tábla figyelemeztet arra, hogy "privát" területen járunk. 300-400-as tölgyek:

A végére még maradt egy nagy meglepetés. Gézaházára Csesznek felől érkezve, láttunk egy szép bükköt a 82-es út bal oldalán. Nem tűnt túl nagynak, ezért nem is álltunk meg. Gézaházán végezve azért visszafordultunk, hogy megnézzük. Nagyon megérte, mert gyönyörű fa, hatalmas koronája szinte az útra borul.

A törzse is vastagabb, mint azt először gondoltuk, 515 cm kerületű. A környékbeliek Esterházy László előtt tisztelegve a grófról nevezték el a fát.

6 megjegyzés:

  1. Kedves László!
    Gyönyörű fák! A Gézaházai út melletti bükkhöz kaphatnék koordinátákat? Jövő hét végén ha minden jól megy arra megyek majd Zirc felé.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Róbert!
    Sajnos nem pontosak a koordináták, de könnyű észrevenni a fát. 47° 19.993', 17° 52.966'
    A cseszneki és gézaházi leágazók közötti útszakaszt kell figyelni.

    VálaszTörlés
  3. Kedves László!
    Gézaházához kapcsolódva szeretném megemlíteni: Valamikor az Eszterházy család nagyon szép rendben tartotta. A bekötő úton - a vándorokva gondolva - cseresznyefa sor állt - sajnos nagyon sokan ágastul cseresznyéztek és és senki nem gondozta a fákat. A rendszerváltásig láthattuk, hogy mennek tönkre a gyönyörű gazdasági épületek. DE! A turistaszálló, a valamikori vadászkastély, a gesztenyés, a kápolna jó állapotban voltak. Szívesen és gyakran kirándultunk oda. Sajnos az új "gazdák" a tulajdon kifejezésből csak a birtoklás részt tették magukévá. Lezárta a területet - volt, hogy kutyás biztonsági őrök vigyázták. Amikor egyszer a kápolnához bejutottunk, megrökönyödve vettük észre a pusztulást. Mellig érő gaz, teljes "lelakottság". Csak remélni tudom, hogy egyszer - amíg nem késő, valaki méltó gazdája lesz.
    Üdv: K.Zs.

    VálaszTörlés
  4. Kedves László!
    Sajnálattal és meglepődve olvastam K.Zs írását!Valószínű nem mostanában járt Gézaházán és annak környékén.Az új "gazdák",tulajdonosok megtesznek mindent azért,hogy szép és tiszta legyen Gézaháza és annak közvetlen környezete.Az igaz hogy kutyák vannak,de nem bántanak senkit és biztonsági őrökkel én nem találkoztam.A terület nincs teljessen lezárva,aki a kápolnát szeretné meglátogatni,azt nyitott ajtók várják,a kápolna és környéke tiszta és nincs mellig érő gaz és "lelakottság".A jelenlegi tulajdonos szívessen segít minden arra járónak az útbaigazításban.Én úgy gondolom Gézaházának méltó gazdája van,aki szereti és tiszteli a természetet!
    Üdv.:Egy környéken élő.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Olvasók!

    Csatlakozom az előttem szólóhoz: saját szemmel láttam, hogy Gézaháza jó kezekbe került. A vadászkastélyt és a kápolnát gyönyörűen felújította a tulajdonos, megtartva az épületek jellegét, méltó hátteret adva ezzel az alkalmanként megrendezett különleges kulturális csemegéknek és a szentmiséknek is.
    Szívből gratulálok, és kívánom, hogy az új év meghozza számukra azt, amit szeretnének, s amiért sokan mellettük állnak!
    Cicero

    VálaszTörlés
  6. Sajnos Gézaházát kizsákmányolja az a fiatalember akire tulajdonos rábízta.A tulajdonos tutta nélkül fákat vágat ki,s adja el.A tulajdonos külföldön tartozkodása ideje alatt házát is használja.A lovarda melyet szintén a fiatalember müködtet éjszaka felügyelet nélkül van,napközben is csak az etetés idejére tartozkodik az állatokkal.

    VálaszTörlés