2009. március 9., hétfő

Adony, Sinatelep

A legutóbbi adonyi találatokon felbuzdulva vasárnap újra ellátogattunk a szigetre. Szinte hihetetlen, hogy akkor egyből beleszaladtunk a sziget két legnagyobb fájába. Igazán nagy fát most nem találtunk, viszont a sziget egyes részeit valóságos hóvirágtenger borította:

A szigetet elhagyva, a rév közelében méretesnek tűnő nyárfákat pillantottunk meg. Fogadni mertem volna, hogy a legnagyobb megvan 600-as, azonban a bütyök alatt "csak" 580 cm a körmérete.

Ezután Sinatelep felé vettük az irányt, a műholdkép alapján ígéretesnek tűnt a környék. És valóban: Sinatelep mellett ma is használatban lévő fás legelő húzódik, melyet Duna menti ártéri ligeterdő határol. Máris az elején szép 615 cm-es fűzfát találtunk. Mögötte különös, alacsonyan elágazó 700-as nyárfa áll:

Sok nyárfát találtunk, melyek körmérete alíg marad el a 600 cm-től. A nap legnagyobb fogása egy 720 cm kerületű, gyönyörű nyárfa volt:

A másik oldalról:

A sinai legelő északi részén 600-as körüli nyárak álldogálnak, a távolban megviselt fűzfa:

3 megjegyzés:

  1. Szia!

    Hatalmas nyárfa maradványok találhatóak ott is, ahol a Váli-patak a Dunába torkollik.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm az információt! Igyekszem megnézni az ajánlott helyet. Biztosan vannak arrafelé még élő óriások is:)

    VálaszTörlés
  3. Szőkedencsen biztosan jártál, a temetőben a az öreg hársfánál! Állítólag láthatta volna az utolsó Árpád-házi királyt, III. Andrást - témánál maradva - az utolsó "aranyágacskát" .

    VálaszTörlés